Sunday, May 30, 2010 2 comment

Angka Dua Buat Chicharito



awal pagi tadi berlangsung nyer perlawanan persahabatan antarabangsa antara Gambia dan Mexico..ternyata chicarito mula menunjukkan taringya apabila berjaya menyumbat 2 gol dalam perlawanan tersebut pada awal babak separuh masa pertama..perlawanan tersebut berkesudahan Gambia 1 - Mexico 5..

Saturday, May 29, 2010 0 comment

World Cup Anthem 2

video

Waka - Waka (Shakira)

You're a good soldier
Choosing your battles
Pick yourself up
And dust yourself off
And back in the saddle

You're on the frontline
Everyone's watching
You know it's serious
We're getting closer
This isnt over

The pressure is on
You feel it
But you've got it all
Believe it

When you fall get up
Oh oh...
And if you fall get up
Oh oh...

Tsamina mina
Zangalewa
Cuz this is Africa

Tsamina mina eh eh
Waka Waka eh eh

Tsamina mina zangalewa
Anawa aa
This time for Africa

Listen to your god
This is our motto
Your time to shine
Dont wait in line
Y vamos por Todo

People are raising
Their Expectations
Go on and feed them
This is your moment
No hesitations

Today's your day
I feel it
You paved the way
Believe it

If you get down
Get up Oh oh...
When you get down
Get up eh eh...

Tsamina mina zangalewa
Anawa aa
This time for Africa

Tsamina mina eh eh
Waka Waka eh eh

Tsamina mina zangalewa
Anawa aa

Tsamina mina eh eh
Waka Waka eh eh
Tsamina mina zangalewa
This time for Africa
0 comment

Lulus!!!


penantian akhirnya membuahkan hasil apabila permit kerja Chicharito telah diluluskan..beliau akan diisyhtiharkan sebagai player man utd pada 1 Julai nanti..

perjanjian dengan kelab Chivas de Guadalajara telah dibuat pada bulan lalu..tetapi permit kerja diperlukan kerana beliau bermain kurang daripada 75% perlawanan sebagai pemain pasukan kebangsaan Mexico berdasarkan dua tahun yang lepas..

beliau juga telah lulus ujian kecergasan dan bersetuju dengan syarat - syarat peribadi akan menyertai skuad man utd dalam lawatan pre - season ke Kanada dan Amerika Syarikat pada bulan Julai ini..

sama ada beliau akan beraksi atau tidak bergantung kepada prestasinya bersama skuad Mexico dalam piala dunia 2010 di Afrika Selatan tidak lama lagi..tapi yang pasti beliau akan beraksi dalam perlawanan persahabatan antara man utd dan kelab lamanya bagi merasmikan stadium baru dengan kapasiti 45 000 orang pada akhir bulan Julai ini..

p/s: awas Chamakh!!!
Thursday, May 27, 2010 2 comment

Penantian Suatu Penyiksaan


man utd setakat ini sedang menunggu kelulusan permit kerja dua orang pemain yang baru dibeli setakat ini..iaitu:

1. Javier Hernandez


Nama Penuh: Javier Hernandez Balcazar a.k.a chicarito
Umur: 22
Kebangsaan: Mexico
Posisi: Penyerang
Kelab Lama: Chivas de Guadalajara, Mexico

player to watch bagi team Mexico..baru-baru ini chicarito menyumbat satu gol dalam perlawanan persahabatan menentang kem orange..beliau bakal bermain untuk pasukan kebangsaan Mexico dalam saingan Piala Dunia 2010 nanti..

2. Chris Smalling

Nama Penuh: Chirstopher Lloyd Smalling
Umur: 21
Kebangsaan: England
Posisi: Pertahanan
Kelab Lama: Fulham, England

pelapis bagi mengukuhkan lagi benteng pertahanan man utd..

Tuesday, May 25, 2010 3 comment

road to world cup!!!

Técnico de Argentina Diego Maradona se declaró feliz después de un paseo a su lado una cómoda victoria 5-0 un amistoso con Canadá en El Monumental de Buenos Aires.

Con un puñado de sus estrellas, incluido Lionel Messi, ausente de la alineación titular, la Albiceleste aseguró la victoria gracias a los goles de Maxi Rodríguez y uno de Angel di María, Carlos Tevez y Agüero Kun para conseguir su preparación para el Mundial frente a un buen comienzo.

"Me alienta que hemos hecho feliz a la gente. Lo que más valoro de los jugadores es el deseo que tienen que demostrar que pueden hacer esto y mucho más", dijo, citado por la publicación española AS.

"El pueblo argentino puede estar tranquilo porque tenemos buenos jugadores que podemos poner en el equipo, cuando sea el momento adecuado."
3 comment

pemergian.

di kala bujang dok berseronok sakan sebab chamakh akan main untuk arsenal bermula musim depan. kem liverpool digemparkan dengan berita pemergian fabio aurelio.

bek kiri dari brazil yang berusia 30 tahun tu telah dilaporkan menolak tawaran liverpool untuk dibayar setiap kali dia main. (pay as u play). tawaran ni dibuat disebabkan kecenderungannya untuk cedera yang sangat tinggi sepanjang musim ni. dia cakap dia tak puas hati. dan nak pembayaran dilakukan mengikut minggu. macam pemain-pemain lain.

oh ini semestinya membawa kegusaran kepada insua. baru ja main liga perdana inggeris. tapi kena main setiap perlawanan. tak ada rehat. sampai satu tahap. dia sendiri cedera sebab letih sangat.

oh rafa (kalau dia stay lagi lepas ni). tolonglah cari bek kiri yang bagus-bagus ek.

fabio aurelio. kami tak akan lupa segala jasa kamu. free kick masa lawan manchester united dengan chelsea tahun lepas tak akan dilupakan macam tu ja.


bye-bye fabio aurelio.


Saturday, May 22, 2010 1 comment

Amaran pertama dari Pak Wenger...!

Gurls and Arsenal are part of mylife



Amaran pertama dari Pak Wenger...


Berlandaskan paksi kegharaihan dalam kewarasan Mudhari'k, Arsenal sah mendapatkan Marion Counter...ehhh, Maroane Chamakh la....signing is just free...rekod berjimat-cermat terus menjadi aspirasi Arsenal..

Rumors demi rumors, dari Ohartis ke Murai.com....
Marouane Chamakh rasmi menjadi milik Arsenal dan penyerang sensasi Moroccco ini tidak mampu lagi menyembunyikan kegembiraannya untuk bermain di Liga Premier Inggeris.

"Mimpi ini tidak sama seperti mimpi pertama semasa baru baligh, tapi ini adalah mimpi yang menjadi kenyataan dan merupakan kenikmatan luar biasa, bergabung dengan Arsenal. Arsenal merupakan pilihan hati saya," luah Chamakh.


First Arsenal's signing


ujarnya lagi....


"Saya sangat senang bermain di Emirates Stadium di depan penyokong Arsenal. Saya telah mendengar banyak hal hebat tentang stadium tersebut dan saya tidak sabar menunggu untuk bermain di sana dengan jersi Arsenal"


Chamakh menjadi prospek penting dalam kejayaan Les Girondins merebut gelaran juara Ligue 1 Perancis pada tahun 2009 dan Chamakh meninggalkan kelab setelah 293 penampilan dan meledak sebanyak 79 gol.

Muslim ini memulakan kariernya di Bordeaux di ketika kita semua sibuk struggle untuk peperiksaan SPM, perkembangan yang perlahan pada awal permulaan tapi kini sebagai salah satu penyerang paling tajam di Ligue 1.

Chamakh telah mencetak 27 gol dalam 53 penampilan bersama negaranya Morocco dan Bujang yakin Brandon Jambu Flowers, Que, Gonzales rose dan Jemi Halim pasti gelisah gunda gulana...tak lupa Azwan Ali Bakhtiar jangan gelisah..


Dengar ya Kem Man u, Chelsea dan Liverpool..khas dari Chamakh The Legend...


"Saya akan berikan yang terbaik untuk kelab ini, kelab yang biasa saya sanjung. Kami memiliki begitu banyak pemain hebat di Arsenal dan saya akan memberikan segalanya untuk membantu Arsenal untuk menjulang trofi musim depan," ujar Chamakh.



p/s : hidup Bujang kembali bersinar

Friday, May 21, 2010 4 comment

World Cup's Secrets

mai singgah..mai singgah..ini adalah antara model-model world cup's secrets yang bertubuh sasa bersama produk terbaru mereka..produk-produk ini sangat terhad dan akan di jual di stadium-stadium di afrika selatan sempena piala dunia 2010 nanti..jangan lepaskan peluang keemasan ini..dapatkannya sementara stok masih ada..

mai singgah..
0 comment

la gloria del fútbol

Que pasa!!!


Skuad Argentina pada Piala Dunia 2010 di kepalai oleh Diego Armando Maradona, bukan Madona ataupun Thiery Henry.

Walau ada sedikit kecoh pasal pilihan Maradona untuk 23 Argentina, aku pasti ada sebab yang patut.

Menurut beliau, “bukanyo teman tak nak amek budak dua orang tu, tapi visa kerja kome dua orang tu udeh mati” tegas Maradona sambil menafikan tuduhan tidak berasas dari golongan minoriti yang berfikiran sempit.

Conocimiento!!!

Barisan pertahanan skuad Argentina yang diberi jolokan sebagai geng Cantas Kaki. Kehilangan Javier Zenetti pastinya tidak akan mematahkan semangat mereka.

Manakala barisan tengah pula dikepalai oleh pemain veteran Juan Sebastian Veron sebagai the DON dengan bantuan Javier Mascherano sebagai Consiglieir.


consiglier

Barisan hadapan pula disertakan dengan pemain yang paling hebat dalam generasi beliau iaitu Lionel Messi. Walaubagaimanapun, tumpuan juga harus diberi kepada mesin gol Inter Milan; Diego Milito.

Per fabour!!!

Barisan Penjaga gawang
Sergio Romero
Mariano Andujar
Diego Pozo

Barisan pertahanan
Nicolas Otamendi
Gabriel Heinze
Martin Demichelis
Walter Samuel
Ariel Garce
Nicolas Burdisso

Barisan tengah
Juan Sebastian Veron
Javier Mascherano
Jonas Gutierrez
Angel Di Maria
Maximiliano Rodriguez
Javier Pastore
Mario Bolatti

Barisan Hadapan
Lionel Messi
Gonzalo Higuain
Carlos Tevez
Sergio Aguero
Diego Milito Inter
Martin Palermo

GLORIA!!! GLORIA!!! GLORIA!!!
Wednesday, May 19, 2010 0 comment

Capello ger...ger..gementar......

juara piala dunia 2010


Pertamanya Bujang nak mintak maaf sebab dah lama tak update...sebenarnya Bujang ada konflik dalaman dengan Fazura selepas kejohanan piala Thomas...untuk mengetahui lebih lanjut, blog ni bukan tempatnya..tapi sila klik sini...


Spain - Capello terketar-ketar

Sejak menjuarai Piala Eropah 2008, Sepanyol menjadi satu-satunya pasukan yang paling konsisten hingga saat ini. Terakhirnya, skuad bimbingan Vicente Del Bosque tersebut berhasil memalukan Perancis 2-0.

Capello sedar kekuatan Sepanyol cukup menakutkan, dan Don Fabio menjangkakan Sepanyol aka.team favourite Bujang untuk melangkah ke pentas final Piala Dunia 2010.

“Sepanyol bermain sangat bagus dan mereka mempunyai banyak keyakinan setelah menjuarai Piala Eropah 2008. Lebih-lebih lagi, pelatih mereka adalah teman saya dan dia tahu apa yang harus dilakukan setiap saat dn waktu,” jelas Capello kepada SuaraBig4.

“Untuk itu saya pikir Sepanyol berpeluang besar menjadi calon juara di arena final.”

Capello kemudian mengalihkan perhatiannya mengenai peluang Real Madrid menjuarai La Liga sambil cover macho seperti fiil perangai pengulas kem England "Jemi Halim"

“Pellegrini melakukan tugas yang baik dan percaya diri. Mereka tahu mereka boleh mengalahkan Barcelona dan bermain bagus walau melawan siapa pun,” menurut Capello lagi..



Sekadar untuk ini dari Bujang...tunggu dan nantikan berita selanjutnya dari kem Sepanyol...!
1 comment

david villa dibeli barcelona!

barcelona telah bersetuju untuk mengeluarkan 34juta pound untuk mendapatkan khidmat david villa dari pasukan valencia.

beliau akan diraikan pada hari jumaat ni.

sumber di sini.

dengan ini. secara rasmi. masa depan thierry henry dan zlatan ibrahimovic di barcelona semakin sampai ke penghujung.
Saturday, May 15, 2010 0 comment

khabar dari ENGLAND

Tinggal lagi kurang sebulan sebelum berlangsungnya sepak mula Piala Dunia 2010. Pada masa ini semua jurulatih pening memikirkan pemain2 yg akan dibawa ke Afrika utk mewakili negara masing2. Sebelum 1 jun 2010, semua jurulatih dikehendaki menghantar senarai 23pemain tersebut kepada FIFA.

Jurulatih England,Fabio Capello ketika ditemui berkata, beliau agak rambang mata utk memilih 23 pemain yg bakal membawa Piala yg berprestij itu pulang ke England. Ini kerana semua pemain2 menunjukkan prestasi yg sgt baik ketika beraksi dlm liga masing2. Tapi beliau telah menyenaraipendekkan 30 pemain yg berpotensi besar utk mewakili England. Berkemungkinan besar beliau akan mengumumkan 23 pemain itu selepas perlawanan persahabatan antara England dengan Mexico dan Jepun.

Teruskan membaca suara BIG 4 utk perkembangan semasa pasukan2 pilihan anda.

30 PEMAIN PILIHAN DON FABIO

Goalkeepers
Joe Hart, David James, Robert Green
Defenders
Leighton Baines, Jamie Carragher, Ashley Cole, Michael Dawson, Rio Ferdinand, Glen Johnson, Ledley King, John Terry, Matthew Upson, Stephen Warnock
Midfielders
Gareth Barry, Michael Carrick, Joe Cole, Steven Gerrard, Tom Huddlestone, Adam Johnson, Frank Lampard, Aaron Lennon, James Milner, Scott Parker, Theo Walcott, Shaun Wright-Phillips
Forwards
Darren Bent, Peter Crouch, Jermain Defoe, Emile Heskey, Wayne Rooney

Friday, May 14, 2010 2 comment

Panglima Siam Hafiz Hashim



Hehe...bukan pasal Arsenal ataupun Spain ni yer...ini Badai-minton..


Aku ni panglima Siam...ko apa barang Bujang?



Panas je statement Hafiz...dia ingat Bujang ni ape, ha??

Ok,Bujang tak nak ulas panjang-panjang...maruah Bujang terletak di tangan Hafiz Hashim petang ini tepat jam 6...Malaysia lawan China di separuh akhir piala Thomas edisi 2010....Bujang dilema, kalau Hafiz menang, Malaysia pun menang..... tapi kekasih bujang, Panglima Siam yang punya....sape tak pening bro..??awek gua ni...!


Kontrak Perjanjian

Pertukaran kekasih...


Hafiz menang-----Nur fazura (buah hati Bujang sekarang Hafiz yang punya)
Hafiz kalah--------Marion Counter(buah hati Hafiz sekarang Bujang yang takeover)

~kontrak disaksikan oleh peguam Lisa Adamaya (Diana Amir)~



belah kanan tangan korang tu awek bujang..satu lagi tu awek Hafiz



Bujang bukan apa, kekasih Hafiz aka Mamat Siam ni pun lawa, tapi yang jadi masalahnya tak Islam...huhu...satu hal pulak nak didik Marion Counter....

Apapun petang ni jangan lupa saksikan Piala Thomas ...!!!!



p/s: ..kepada Nur Fazura, please setia dengan Bujang...i love u too Fazura..



Sejarahnya bermula selepas Bujang break-off dengan Liyana Jasmay, Nur Fazura muncul dihati Bujang

Thursday, May 13, 2010 0 comment

Piala Dunia 2010!!!


seperti yang kita semua tahu..piala dunia 2010 tahun akan berlangsung di Afrika Selatan pada 11/6 - 11/7..sehubungan dengan itu, president FIFA, Joseph s. Blatter telah memberi amanah kepada suarabig4 untuk memberikan perkembangan terkini dari Afrika Selatan berdasarkan team2 tertentu..

saya penyimpan mohor2 besar..dengan ini mengumumkan..

untuk memberi nafas baru..kami merekrut pengulas-pengulas berpotensi bagi memajukan & memeriahkan lagi blog surabig4..memperkenalkan pengulas-pengulas dari pasukan feveret anda..
calon-calonnya:


1. que - Brazil
2. bujang bahagia - Sepanyol
3. brandon flowers - Jerman
4. gonzales rose - Argentina
5. Brontoque is not a dick - Perancis
6. jemi halim - England
7.-azwanbakhtiar- - Belanda
8. Ray8 - Portugal

*Antara pasukan - pasukan yang layak



*Ranking Terkini Fifa

1 - Brazil
2 - Sepanyol
3 - Portugal
4 - Belanda
5 - Itali
6 - Jerman
7 - Argentina
8 - England
10 - Perancis
12 - Greece
14 - Usa
15 - Chile
16 - Serbia
17 - Mexico
18 - Uruguay
19 - Cameroon
20 - Nigeria & Australia
23 - Slovenia
26 - Switzerland
27 - Ivory Coast
30 - Paraguay
31 - Algeria
32 - Ghana
35 - Denmark
38 - Slovakia
40 - Honduras
45 - Jepun
47 - Korea Selatan
78 - New Zealand
90 - Afrika Selatan
106 - Korea Utara


*Jadual perlawanan



*Antara stadium - stadium yang akan digunakan


*maskot rasmi - zakuma

*bola rasmi - Jabulani


2 comment

kem liverpool. dan belanda.

hai. nama aku. azwan bakhtiar. baru dapat amanah untuk mengulas isu-isu yang berkaitan liverpool. dan. menjelang piala dunia 2010 afrika selatan. aku diberi tanggungjawab untuk ulas isu-isu pasukan kebangsaan belanda.

hm hm.

dulu. aku pernah jadi pengulas pasukan FCgalacticos untuk liga utp 2009. tahun ni pulak untuk pasukan FCvendetta.

aku bukanlah peminat bola yang hardcore. banyak benda yang aku tak tau. oleh itu. ulasan yang aku bagi hanya bersifat surface. apa-apa pun. segala kritikan membina amatlah dialu-alukan.

sekian.

oh lupa. klik sini untuk melawat blog aku. hehe.
Tuesday, May 11, 2010 0 comment

EPL Telah Melabuhkan Tirai..Piala Dunia Menjelma..

Seperti yang kite semua tau, EPL telah melabuhkan tirainya..Chelsea 1st, Man Utd 2nd, Arsenal 3rd, Spurs 4th & Liverpool menjunam jatuh dengan hanya sekadar mampu berada di tempat ke 7th..

1.

2.

3.
4.


Piala Dunia yang kian hangat menjadi buah mulut para peminat bola sepak seantero dunia akan bakal membuka tirainya..Hanya tinggal 30 hari lagi..
Antara skuad man utd yang dipanggil untuk mewakili pasukan kebangsaan masing2 adalah:


1. Ferdinand (Captain), Rooney, Carrick - England
2. Evra - Perancis
3. Park - Korea Selatan
4. Vidic, Tosic - Serbia
5. Nani - Portugal

Pasukan manakah yang akan menjulang piala dunia tahun ini?Adakah Brazil, Jerman, Itali, England, Sepanyol?namakan saja pasukan feveret anda..sama-sama kita nantikannya debarannya..

0 comment

FIFA WORLD CUP OFFICIAL SONG 2010...!!!!!!!!!!!!!

Kita tinggal dulu kehangatan Epl, bahang Piala Dunia makin terasa...panas sangat dah ni, Bujang pun dah tak sedap duduk..malas lagi nak pikir pasal Arsenal buat masa ni..sapa yang belum subscibe lagi astro sports bolehlah dail Astro sekarang..!

Korang dah dengar lagu ni?..sekarang da tak main lagu Shakilla tu, sekarang Wavin' Flag, lagu yang dinyanyikan oleh K'naan warga Afrika Selatan ini memang trbaik..Bujang duk layan lagu ni, anda ape cerita?

video

Ooooooh Wooooooh

Give me freedom, give me fire, give me reason, take me higher
See the champions, take the field now, you define us, make us feel proud
In the streets our heads are lifting, as we lose our inhibition,
Celebration its around us, every nations, all around us

Singing forever young, singing songs underneath that sun

Lets rejoice in the beautiful game.

And together at the end of the day.

WE ALL SAY

When I get older I will be stronger

They’ll call me freedom Just like a wavin’ flag

And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes

When I get older I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag

And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes

Oooooooooooooh woooooooooohh hohoho

Give you freedom, give you fire, give you reason, take you higher
See the champions, take the field now, you define us, make us feel proud
In the streets our heads are lifting, as we lose our inhibition,
Celebration, its around us, every nations, all around us

Singing forever young, singing songs underneath that sun

Lets rejoice in the beautiful game.

And together at the end of the day.

WE ALL SAY

When I get older, I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag

And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes

When I get older I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag

And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes

Wooooooooo Ohohohoooooooo ! OOOoooooh Wooooooooo

WE ALL SAY !

When I get older I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag

And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes

When I get older I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag

And then it goes back
And then it goes back
And then it goes back
And then it goes

Wooo hooooo hohohohoooooo

And everybody will be singing it

Wooooooooo ohohohooooo

And we are all singing it……!

==================================


K'naan


J0m Afrika...!!!!!!!!


p/s: bujang sokong spain..!!
Sunday, May 9, 2010 1 comment

3 rangkap pantun untuk dirungkai

buat fan mutd.

tuai padi antara masak,
esok jangan layu-layuan,
intai kami antara nampak,
esok jangan layu-layuan.

buat fan chelsea.

Masam manis buah kuini,
anak anonymous pakai jersey,
memang sedih hatiku ini,
tahniah la chelsea.

buat fan arsenal.

hari raya main mercun,
putus tangan main meriam,
hari raya main mercun,
tahniah si meriam.
0 comment

Tribute to Arsenal....No 3..

Arsenal 2009/2010 - Bronze Winner



Arshavin-----21
Rvp ------26
Baird(O.G)----38
Vela-------84


ARSENAL 4 - 0 FULHAM


Malu bertanya merokok di jalan, Arsenal no 3 siapa yang bahagia????


Bujang nak umumkan secara rasmi Arsenal menang pingat gangsa season 2009/2010...happy nyaaaaa....~!!!!!


Thursday, May 6, 2010 0 comment

Camar yang hilang kembali ke sarang


KARAM DI LAUTAN CINTA


Karam aku di lautan duka
Bila wajahmu hilang di mata
Tiada berita pengubat rindu
Di kala sendu

Kubiarkan luka di hati berdarah
Sehingga kering dimamah mentari
Apakah salahku
Disakiti begini

Perlukah aku terus mengharapkan
Camar yang hilang kembali ke sarang
Apakah masih ada kerinduan
Yang tersimpan di hatimu sayang...


http://www.youtube.com/watch?v=l5cA6uKijrg


Biarlah, biarlah malam ini Bujang menyanyi lagu Saleem Mat Drug sepuas-puasnya.....cinta bukan hanya di mata tapi cinta hadir di dalam jiwa..korek dalam dalam pun hati tetap tertusuk...hati ini yang bertaut pada skuad senapang, tapi senapang merah ini yang tembak hati Bujang..."kome" semua tau tak betapa pedihnya hati tanpa piala selama 5 tahun...???..

eheemmmmm..tiba-tiba teringat masa muda-muda dulu, cinta itu manisla..masa tu tiba-tiba bujang jatuh cinta..tapi yang peliknya masa jatuh cinta, Bujang jadi happy sangat2, buat kerja semua semangat..cam damn semangat, buat kerja semua jadi..tapi bila dah putussss...huh..cucuk-cucuk..pedih-pedih..iyarggghhh, sakitnya hati ini....merepek siyes...!

....hati Bujang kuat untuk mengatakan musim ini, arsenal mengakhiri liga Inggeris di tempat ke 4.. bukan no 3...inilah yang Bujang cam tak leh nak terima sikit........last2 minit, kita bagi peluang team Ayam Spurs potong kita..

jadi, begitulah hakikatnya...puas bujang cuba pujuk hati ini, tapi akhirnya ..............inilah yang mampu mengubat hati Bujang bila mengimbau sejarah Arsenal...


KARAM DI LAUT CINTA TAK BERMAKNA KARAM ARSENAL DI LAUT

Arsenal ditubuhkan pada awalnya dengan nama Dial Square pada tahun 1886 oleh pekerja-pekerja di Royal Arsenal yang terletak di Woolwich, tetapi ditukar namanya kepada Royal Arsenal sejurus selepas itu. Kami menukar nama kami sekali lagi kepada Woolwich Arsenal selepas menjadi profesional pada tahun 1891. Kelab kami menyertai liga Football League pada tahun 1893, bermula dengan liga Second Division, dan berjaya naik ke liga First Division pada tahun 1904. Akan tetapi, kedudukan geografi kelab ini yang terpinggir menyebabkan kadar kehadiran penontonnya kurang berbanding dengan kelab-kelab lain, seterusnya menyebabkan kelab ini dibebani dengan masalah-masalah kewangan. Pada tahun 1913, selepas jatuh semula ke Divisi Kedua, kami berpindah menyeberangi Sungai Thames ke stadium baru Arsenal di Highbury, North London.Kami memadamkan "Woolwich" daripada nama mereka pada tahun berikutnya. Arsenal hanya menamatkan saingan di tangga kelima pada tahun 1919, tetapi dipilih semula untuk menyertai Divisi Pertama dan menyebabkan musuh tradisi mereka Tottenham Hotspur terpaksa menuruni divisi, dengan cara yang dilaporkan agak diragui. tapi kami sekarang di stadium baru sejak Julai 2006 - Stadium Emirates, Jeli..


Era sebelum datang ke Tanah Malaya

Pada tahun 1925, Arsenal telah melantik Herbert Chapman sebagai pengurus pasukan. Chapman telah memenangi liga dengan Huddersfield Town pada tahun 1924 dan 1925, dan beliau telah membawa Arsenal kepada fasa pertama ke arah kegemilangan. Beliau telah merevolusikan taktik dan sistem latihan, bersama-sama dengan pemain-pemain terkemuka seperti Alex James dan Cliff Bastin, meletakkan asas kepada dominasi kelab tersebut dalam bolasepak Inggers pada tahun 1930-an. Antara tahun 1930 and 1938, Arsenal telah menjuarai Divisi Pertama sebanyak lima kali dan piala FA Cup dua kali, meskipun Chapman tidak sempat untuk melihat pencapaian ini kerana beliau telah menghembuskan nafas terakhirnya akibat penyakit radang paru-paru pada tahun 1934. Sebagai tambahan, Chapman telah dilaporkan telah mengepalai penamaan semula stesen tempatan London Underground dari "Gillespie Road" kepada "Arsenal" pada tahun 1932, menjadikan stesen itu sebagai satu-satunya stesen Tube yang dinamakan sempena sebuah kelab bolasepak.

Berikutan dengan pengantungan bolasepak profesional Inggeris semasa World War II, Arsenal telah menjuarai liga pada tahun 1948 dan 1953 dan piala FA Cup pada tahun 1950. Bagaimanapun, nasib kami mulai berubah; gagal untuk menarik pemain-pemain berkaliber seperti pemain-pemain pada zaman 30-an, kelab ini telah menghabiskan zaman 1950-an and 1960-an mereka dalam keadaan kekeringan trofi. Hinggakan bekas England kapten Billy Wright pun tidak mampu untuk membawa kejayaan kepada kelab ini sebagai pengurus.


Kebangkitan sehangat lagu di Zaman seniman P Ramlee..

Era kegemilangan Arsenal kedua bermula dengan perlantikan mengejutkan ahli fisioterapi kelab itu, iaitu Bertie Mee sebagai pengurus pada tahun 1966. Selepas tewas dalam dua perlawanan akhir piala League Cup,kami telah memenangi piala Inter-Cities Fairs Cup, piala Eropah kami yang pertama pada tahun 1970. Ini diikuti degan kejayaan yang lebih membanggakan: kejayaan berganda pertama untuk merangkul juara liga dan piala FA pada tahun 1971. Bagaimanapun, dekad-dekad yang berikutnya telah dicirikan sebagai siri-siri yang hampir menang. Arsenal berkedudukan sebagai naib johan Divisi Pertama pada tahun 1973, tewas dalam tiga perlawanan akhir piala FA (1972, 1978 and 1980) dan tewas dalam perlawanan akhir piala Cup Winners' Cup atas sepakan penalti pada tahun 1980. Kejayaan tunggal kelab ini pada era ini adalah piala FA pada tahun 1979, dengan kemenangan 3-2 di saat-saat akhir perlawanan ke atas Manchester United yang hingga kini dianggap sebagai klasik.


Modenisasi ke arah Pembaharuan

Kepulangan bekas pemain George Graham sebagai pengurus pada tahun 1986 telah membawa kepada sesi kegemilangan yang ketiga. Arsenal telah menjuarai piala League Cup pada tahun 1987, dalam musim pertama Graham memegang jawatan pengurus. Ini diikuti dengan sebuah kejuaraan liga pada tahun 1989, yang dimenangi dengan sebuah gol di minit terakhir perlawanan menentang pencabar kejuaraan Liverpool dalam perlawan terakhir musim tersebut. Arsenal dibawah bimbingan Graham telah memenangi sebuah lagi kejuaraan liga pada tahun 1991, dengan tewas hanya satu perlawanan,memenangi piala berganda FA Cup dan League Cup pada tahun 1993 dan trofi Eropah kedua mereka, piala Cup Winners' Cup, pada tahun 1994. Akan tetapi, reputasi Graham tercalar apabila didedahkan bahawa beliau telah menerima rasuah daripada ejen Rune Hauge kerana telah membeli pemain-pemain tertentu, dan beliau dipecat pada tahun 1995. Pengganti beliau, Bruce Rioch, hanya bertahan selama semusim sahaja, meninggalkan kelab itu selepas bertelagah mengenai isu dana perpindahan pemain.

Punca utama kejayaan kelab ini di akhir 1990-an dan 2000-an adalah disebabkan perlantikan pengurus Arsène Wenger pada tahun 1996. Wenger memperkenalkan taktik-taktik serba baru, rejim latihan yang baru dan beberapa pemain-pemain luar negara yang melengkapi bakat pemain-pemain Inggeris yang sedia ada. Arsenal telah memenangi kemenangan berganda liga dan piala untuk kali keduanya pada tahun 1998 dan kali ketiga pada tahun 2002. Sebagai tambahan, kelab ini telah mara ke perlawanan akhir piala UEFA Cup 2000 (tewas penalti kepada Galatasaray), menjuarai piala FA Cup pada tahun 2003 dan 2005, dan menjuarai liga Premier League 2004 tanpa tewas dalam sebarang perlawanan, yang menyebabkan mereka digelar dengan gelaran "The Invincibles"; Rekod negara England keseluruhannya, kelab ini telah menempuhi 49 perlawanan liga tanpa kalah, sebuah . Arsenal telah menghabiskan saingan liga samada di tangga pertama atau kedua dalam lapan daripada sepuluh musim Wenger berada di kelab itu, dan mereka adalah salah satu daripada empat pasukan (bersama-sama dengan Manchester United, Blackburn Rovers dan Chelsea) yang telah memenangi liga Premier League semenjak penubuhannya pada tahun 1993. Sehingga baru-baru ini, Arsenal tidak pernah layak ke peringkat separuh akhir kejohanan Champions League; bagaimanapun dalam 2005-06,kami telah mara ke perlawanan akhir (di mana kami menetang Barcelona pada May 17, 2006), menjadikan kami kelab London(ingat, ni LONDON, ibu negara, bukannya hulu Langat) yang pertama untuk berbuat sedemikian dalamlima puluh tahun sejarah kejohanan ini. Arsenal dikurangkan kepada sepuluh pemain di awal perlawanan, dengan penjaga gol Lehmann di buang padang akibat menjatuhkan Samuel Eto'o dipinggir luar kawasan beliau. Sungguhpun begitu, mereka mendahului 1-0, melalui Sol Campbell, tetapi Barcelona bangkit kembali dengan gol-gol daripada Eto'o dan Belletti untuk memenangi perlawanan itu..........


.......Sejarah manis berakhir di situ dan mungkin kembali?


Kekecewaan itu lumrah hidup...onak duri sebuah kehidupan...tapi kekecewaan itu harus di batasi dengan penuh moral....


kalau tidak, inilah akibatnya...............




kesan yang ketara akibat kecewa melampau....



...inilah akibatnya gara-gara kecewa tak dapat tengok SERIES AdaMaya...Stressnisme..


Saturday, May 1, 2010 1 comment

preview: liverpool vs. chelsea

sekarang tinggal lagi 2 match sebelum season 2009/2010 melabuhkan tirai. chelsea sekarang sedang bersaing dengan manure utk merebut gelaran juara EPL season nih. manure sebelum ni dah pun dapat carling cup, mulanya nk dpt treble, epl ngan ucl skali. tapi bila dah tersingkir ucl, mulalah gelut nk bersaing epl, sampai xcukup tanah kata orang.

untuk sesapa yang tak tahu, yang tengah tu EPL cup, belah kiri tu FA cup, dan yang kecik belah kanan tu (nmpak ke?) ialah carling cup.

boleh dia kata chelsea plak yang gelut, bila manure menang lawan tottenham dulu? ohooooo hoi! silap besar tu pak kunyah. gila apa lawan stoke tak boleh menang, sampaikan kalou pun boleh hat trick?

sekarang kita lihat:
MANURE

sunderland vs manure
manure vs stoke

secara kesimpulannya manure memang kena menang dua2 match ni. kalo tak menang boleh kata bingai gak la. dah, nk bagi lawan camne lagi?

CHELSEA

liverpoop vs chelsea
chelsea
vs wigan

pandai gak comittee epl ni susun jadual. takut hujung season nanti nampak cam boring, karang tak terjual plak tiket kat anfield. yelah, season epl diorang dah lama abis, so baik la fan2 kat merseyside tu duk umah je, layan citer british got talent ke, daripada pegi stadium, menang ke kalah ke bukan ada apa pun.

tapi agak damn gak la, baru agak2 chelsea nak lancar sikit menang epl, ada lagi cabaran getir harus ditempuh.

"fara benitez was beautiful once. so beautiful, that has tempted poseidon..."

tapi xpe, kurang2 ada gak la reason fan liverpoop turun mamak. yelah, clash of the titans kot katanya. restoran farouk dan sithick pun bolehla mengambil peluang ni untuk menambahkan duit poket. kepada fan2 chelsea, kalo nk duduk depan sila datang awal untuk mengelakkan dari dirembat pakcik2 fan setia liverpoop.